Pasaport Nedir? Neden Gereklidir?

Pasaport yurtdışı seyahati düşünen herkesin edinmesi gereken bir belgedir. Yurtdışına çıkarken sınır görevlileri tarafından kontrol edilir. Aslında dünyanın her yerinde olduğu gibi, pasaportunuz sizin kimliğinizdir. Uluslararası kimlik niteliğinde olan pasaport Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından 4 şekilde alınabilir. Pasaport alınırken mesleksel duruma bakılır. Türkiye de Pasaport nasıl alınır sorusunun cevabı, Pasaport kurumlarına başvurarak alabileceğiniz bu belge sizlere diğer ülkelerin kapısını açar. Sayfamızın devamında pasaport türleri, Pasaport nasıl alınır, 2020 pasaport fiyatları ve pasaport yenileme gibi bilgileri bulabilirsiniz.

Pasaport Türleri

Yurtdışı seyahati düşünüyorsanız edinmeniz gereken ilk şey bir pasaporttur. Pasaporta başvururken mesleksel durumunuz ve aile bağlarınız önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvurabilecekleri 4 pasaport türünü sizler için açıkladık:

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport):  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları alabildiği pasaport türüdür ve çoğu ülke için vize gerektiriyor. Bordo pasaport olarak da bilinen bu pasaport türü kısa süreli ya da uzun 10 süreli olarak çıkartılabiliyor, en sık karşımıza çıkan pasaport türüdür. Harç bedeli ise pasaportunuzun geçerlilik süresine bağlı. Umuma Mahsus Pasaportu en az 6 ay süreli çıkartabilirsiniz. Pasaportunuzu uzun süreli çıkarmak isterseniz 10 yıla kadar çıkartabilirsiniz. Pasaport çıkartma şartlarının her biri yerine getirildiğinde Bordo Pasaport kolayca edinilir ve özellikle yurt dışı turizminin kapılarını sonuna dek aralar. 10 Şubat 2016 tarihinden itibaren öğrencilerin harç bedeli yatırmasına gerek yoktur. Umuma mahsus pasaportta öğrenciden harç bedeli alınmaz. Umuma Mahsus Pasaport alabilmek için, (Türkiye’de yaşıyorsanız il ve ilçe nüfus müdürlükleri, (yurt dışında yaşıyorsanız) Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarına başvurmanız gerekmektedir.
Umuma Pasaport başvurusunda bulunmak için gerekli olan evraklar:
    • T.C Kimlik Kartınızın Aslı
    • Harç ve Cüzdan Bedeli Makbuzu (25 Yaşının Altında Öğrenciler Muaftır)
    • 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
    • Öğrenci başvuru yapıyor ise Öğrenci Belgesi
    • Varsa Eski Pasaport
10 Şubat 2016 tarihinden itibaren öğrencilerin harç bedeli yatırmasına gerek yoktur. Umuma mahsus pasaportta öğrenciden harç bedeli alınmaz.
bordo pasaport
yeşil pasaport resmi
Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport): Devlet adına çalışan kişiler ve 1, 2 ve 3.derecesine göre akrabalarına verilen pasaport türüdür (genel idare hizmetleri sınıfı, teknik hizmetler sınıfı ve sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetler sınıflarını kapsar), öğretmenler, doktorlar, akademisyenlere, eski bürokratlara ve aktif hale görevine devam eden belediye başkanlarına verilmesidir, daha az bulunan bir pasaport tipidir. Yeşil Pasaport sahibi iseniz, eşiniz ve 25 yaşını aşmamış öğrenci çocukları da yeşil pasaport sahibi olmaya hak kazanır ve çoğu ülkeye vizesiz giriş çıkış yapabilirsiniz. Hususi pasaport almaya hak kazanan kişilere 6 aydan 5 yıla kadar geçerlilik süresi tanınmaktadır. Birçok ayrıcalık tanıyan Yeşil Pasaportu alma hakkınız varsa istenen tüm belgeleri doldurmalı ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sayfasından randevu alabilirsiniz.

Hususi Pasaport başvurusunda bulunmak için gerekli olan evraklar:

    • Başvuruda bulunacak kişinin matbu talep formu olması gerekmektedir.
    • 18 yaşından küçükler için ailelerinden alınmış muvafakat name, 1 adet biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanlarının aslı gerekmektedir.

Hususi Pasaporta alabilmek için pasaporta harcının ödenmesine gerek yok.

Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport): Gri renkli Hizmet Pasaportu, resmî kurumlar tarafından bir görev için yurt dışına Türkiye Cumhuriyeti adına gönderilen ve yeşil yahut siyah pasaportu olmayan kişilere, görev süresince kullanma maksadıyla verilmektedir.
Ülkemizi temsil eden milli sporcular da hizmet pasaport sahibidir. Gri pasaport birçok avantaj sağlamaktadır. Yeşil pasaportta olduğu gibi gri pasaportta da birçok ülkeye vizesiz bir şekilde seyahat edilebilir. Gri pasaportun geçerlilik süresi ise sadece görev süresi kadardır.

Hizmet Pasaportu başvurusunda bulunmak için gerekli olan evraklar:

    • Hizmet pasaportu talep formu
    • T.C Kimlik Kartının Aslı
    • 2 adet biyometrik fotoğraf
    • Cüzdan Bedeli Makbuzu
    • Başvuru yapan kişi öğrenci ise öğrenci belgesi
    • Sağlık kurulu raporu
hizmet pasaport-gri pasaport
siyah pasaport
Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport): Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen Diplomatik Pasaport yurt dışındaki kongrelere veya konferanslara katılacak, yurtdışında görev yapacak olan diplomatlara verilmektedir. Diplomatlar, Bakanlar, TBMM üyeleri ve devlet bünyesinde çalışan yüksek statüdeki devlet görevlileri Diplomatik Pasaporta tabidir. Gri Pasaport sahibi iseniz, eşiniz ve 25 yaşını aşmamış öğrenci çocukları da bu haktan faydalanabilir ve çoğu ülkeye vizesiz giriş çıkış yapabilirsiniz. Siyah pasaport için harç istenmemektedir. Diplomatik Pasaport başvurusunda bulunabilmek için birçok özellik gereklidir. Ön başvurular ise Dışişleri Bakanlığı Pasaport Bölümüne iletilmektedir.

Diplomatik Pasaport başvurusunda bulunmak için gerekli olan evraklar:
  • T.C Kimlik Kartının Aslı
  • Diplomatik e-pasaport cüzdan bedel makbuzu
  • İki adet biyometrik fotoğraf