SCHENGEN VE ULUSAL VİZE
SIKÇA SORULAN SORULAR

Schengen Vizesi (C Vizesi) tüm Schengen bölgesinde 180 gün içinde en fazla 90 güne kadar seyahat etme hakkına sahiptir. Schengen Vizeleri, maksimum 5 yıla kadar geçerli olabilmektedir.

Ulusal vizeler (D Vizesi) 90 günü aşan ikamet süreleri için; örneğin üniversite eğitimini sürdürmek gibi, aile birleşimi, çalışmak gibi amaçlarda verilmekte.

Schengen Ülkerleri şunlardır:

Belçika, Malta, Letonya, Danimarka, Hollanda, Slovenya, Almanya, Norveç, Lihtenştayn, Estonya, Avusturya, İspanya, Finlandiya, Polonya, Litvanya, Fransa, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, İsveç, Lüksemburg, İzlanda, İsviçre, Macaristan, İtalya, Slovenya.

Diğer Schengen ülkelerinin temsilcilikleri de yetkili olup olmadıklarını incelemektedirler. Diğer Schengen ülkesi temsilciliğine gerçek seyahat hedefiniz konusunda hatalı bir beyanda bulunduysanız ve yanlış belgeler ibraz ettiyseniz (örneğin konaklama ve farlı bir ülke konusunda) başvurunuz reddedilebilir.

Gümrük polisi de ülkeye girişiniz sırasında vizenizi ve vermiş olduğunuz inceler ama gerekirse girişinize izin vermez ve sahte belgelerle vize alma suçundan dava açabilir.

Bilgi formlarında gördüğünüz fotoğraf örnekleri sizi yönlendirecektir. Fotoğrafınız özellikle aşağıdaki kriterler uygun olmalıdır:

Yakın tarihte çelişmiş biyometrik fotoğraf
Boyutu 45 milimetre x 35 milimetre olmalı
Kişiyi karşıdan, başı ve gözleri açık olarak göstermeli.

Dini nedenlerde dolayı istisnalara izin verilmektedir.

Şayet 2014 yılından itibaren bir vize başvurusunda bulundunuz ve bu sırada parmak izleriniz alındıysa, şahsen başvuruda bulunmak zorunda değilsiniz. Bu durumda vekalet verdiğiniz üçüncü bir şahıs aracılığı ile başvurunuzu farklı kananlarla verebilirsiniz. Eğer ki 2014’dan sonra parmak izi şahsen alınmadıysa, parmak izi alınma zorunluğu nedeniyle başvuruda bulunmanız gerekir.

Vize Bölümü sizi vize işlem süresinde vize de şahsen görüşmeye çağırabilir.

Schengen Vizesine seyahat tarihinizden 3 ay önce başvurabilirsiniz.

Planladığınız seyahat tarihinden en az 15 gün önce vize için müracaat ediniz.

Vize Kanunu uyarınca başvurular belirtilen süre içinde sonuçlandırılmaktadır. Dikkat etmeniz gereken vize başvuru tarihi ile seyahat tarihi arasındaki süre ne kadar kısıtlı ise vizenin zamanında verilememe riski de o kadar artmaktadır (başvuru yoğunluğu, eksik evraklar, teknik sorunlar vs. gibi çeşitli nedenlerden dolayı).

Lütfen başvurunuzun yetkili Kurum bürosundan Vize Bölümüne gönderilme süresini de dikkate alınız. Eğer başvurunuz için İzmir Başkonsolosluğu yetkiliyse fakat başvurunuzu Gaziantep veya Trabzon’da yaptıysanız 15 günlük işlem süresine gönderim süresi de eklenecektir.

Dikkatli edilmesi gereken vize başvuru formu eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış olarak ibraz edilmelidir. Kişiye ve Saye hat nedenine göre diğer belgeler, seyahatin amacına göre değişiklik göstermektedir. Her tür seyahat için bilgi formlarını internet sayfamızda bulabilirsiniz.

Avrupa hukukuna göre seyahat eden herkesin Schengen ülkelerinde bulunduğu sürenin tamamını kapsayacak şekilde sağlık sigortasının olması gerekmektedir. Bu „Seyahat Sağlık Sigortası“ belli bazı kriterleri taşıması gerekmektedir.

Yaptıracağınız sigorta konusunda karar verirken sıkıntılar yaşamamak için neden olabilen aşağıdaki hususları da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz:

Sigortalı olduğunuzu kanıtlamak zorundasınız. Bunu poliçe aslı ile belgeleyebilirsiniz. Poliçe nüshası da olabilir, fakat bu durumda mutlaka ödeme yapıldığını gösteren belge de ilave edilmeli.

Sigortanız, gidiş ve dönüş günleriniz dahil, seyahat sürenizin tamamını kapsamalıdır. Gidiş ve dönüş günlerinizde sigortanın saat 12´de başlayıp 12´de sona ermesi yeterli değildir. Her zaman için gidiş dönüş seyatınızın, bir gün önce bir sonra “Seyahat Sağlık Sigortası“ almanızı tavsiye ediyoruz.

Tek bir seyahatiniz için, örneğin sadece beş günlük bir sigorta yaptırırsanız, size daha uzun süreli vize veremeyiz.

Sigorta zorunluluğu Avrupa Vatandaş uyruklu kişilerin eşleri için de geçerlidir.

Bu durumda başvurunuz gecikebilir ve hatta reddedilebilir. Başvurduğunuzu yaptığınız Kurum tarafından Eksik belgeler konusunda sizi uyaracak ve bunların tamamlanması konusunda size yardımcı olacaktır.

Mevcut yasalara göre uzun süreli vizenin verilebilmesi için öncelikli kriter, başvuran kişinin sıkça ve/veya düzenli olarak bir Ülkeye Örnek: (Almanya’ya) seyahat etmesidir. Bu durum sizin için geçerli ise, düzenli olarak gittiğiniz Ülkeye seyahat ettiğinizi belgeleyecek evrakları başvurunuza eklemeniz gerekmektedir. Uzun süre geçerli bir seyahat sağlık sigortasına sahip olmanız da yurtdışı seyahatleri planladığınızın bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.

Başvuranın sosyal ve mali durumu, daha önce verilmiş uzun süreli vizeler (örneğin ABD vizesi) vs. doğrudan uzun süreli vize verilmesini sağlayacak kriterler değildir. Schengen Ülkeleri ve Türkiye’deki temsilcilikleri mümkün olan en uzun süreli vizeleri vermektedirler, çünkü konsolosluklarda sizin gibi gerektiğinden daha fazla başvuru işlemleriyle uğraşmamanızı istiyor.

Evet, Schengen vize başvurusunda seyahat sağlık sigortası zorunlu belgelerden biri.

30.000 Euro teminatlı diye geçer. Bu rakam gözünüzü korkutmasın, bur da kastedilen sigortanın 30.000 Euro’ya kadar olan sağlık vesaire masraflarınızı karşılayacak anlamına geliyor. Bu sigortayı yaptırmak pahalı değil.

Genelde seyahat tarihinden itibaren en az 1 yıl geçerli pasaport istiyor konsolosluklar. 6 ay geçerlilik süresi olan pasaportla da vize alanlar var zaman zaman ama riske girmeyi göze almayın tabi ki de.

Bu pasaport geçerlilik süresinin uzun olmasını istemelerinin temel sebebi; giderde o ülkede oturum iznine başvurursanız hem siz mağdur olmayın hem de onları uğraştırmayın. Gideceğiniz ülkede oturum iznine başvurma gibi bi planınız varsa uzun süre geçerliliği olan pasaport almanız avantajınıza olacaktır.

Schengen bölgesinden çıkmadığınız sürece “tek girişli“ Schengen vizesi ile bütün Schengen üyesi ülkelere seyahat edebiliyorsunuz. Tek girişli Schengen vizesi, Schengen bölgesinden çıktığınız zaman geçersiz hale geliyor ve sorun yaşarsınız (Vizenizin geçerlilik süresi olsa dahi)

Bazen yapılmıyor bazen ise yapılıyor bu seyahat etiğiniz ülkeye ve güncel duruma bağlı.

Mesela; bundan 2-3 sene önce Finlandiya’dan İsveç’e giderken vizeyi bırakın pasaportu bile soran yoktu. Suriyeli mültecilerin Kuzey Avrupa’ya akınlarından sonra, şimdi pasaport ve vize kontrolü yapılıyor.

Başvuruyu en çok kalacağınız ülkeden ve ilk giriş ülkesi olması şartıyla aksi taktirde sorun yaşı ya bilirsiniz. Kalacağınız gün sayıları eşitse mesela 2 haftalık bi gezi planladınız: 1 hafta Almanya 1 hafta Fransa’da kalacaksınız. İlk hangi ülkeye giriş yapacaksanız o ülkeden başvurunuzu yapın.

Ülke isimleri örneklendirmek için kullanılmıştır, ana fikir hiç alakanız olmayacağı bir ülkeden vize alıp başka bir Schengen ülkesine gitme düşüncesidir

Böyle bir durumda; olay, tamamen pasaport kontrol polislerinin insafına kalmış. Sorun yapmayıp geç de diyebilirler. Sizin durumunuzu şüpheli bulup işlemde yapabilirler. Ayrıca ilerde yapacağınız Schengen vizesi başvurularında bu durum sizin için dezavantaj olacaktır.

Bulgaristan, Hırvatistan ve Romanya Avrupa Birliği’nde olmalarına rağmen henüz Schengen üyesi değiller. Bu ülkelerden alacağınız vizeler sadece vizeyi veren ülkeyi ziyaret edebilirsiniz.

Bulgaristan vizesi ile Schengen üyesi ülkelere giremezsiniz.

Aldığınız Schengen vizesi çok girişli ise ve ilk önce vize aldığınız ülkeye giriş yapıp daha sonra Bulgaristan’a, Romanya’ya ya da Hırvatistan’a giderseniz. Sahip olduğunuz çok girişli Schengen vizesi ile bu ülkelere girebilirsiniz. Resmi kural bu şeki de ancak aldığı çok girişli (multi) Schengen vizesi ile Türkiye’den doğrudan Bulgaristan’a giriş yapan arkadaşlar var.

Aynı zamanda normalde Bulgaristan konsolosluğu Schengen vizesi ile Bulgaristan’a giriş yapılabilmesi için vizenin çok girişli olması gerektiğini belirtmesine rağmen. Kara yolu ile tek girişli Schengen vizesi ile Bulgaristan’a girenler de var.

Yazılı resmi kurallara uymayan hareketler her zaman risk taşır.

İngiltere Avrupa Birliği’nde olmasına rağmen Schengen üyesi değil, Avrupa birliğinden de yakında çıkacaklar zaten. İngiltere’ye gitmek için İngiltere vizesi almanız gerekiyor. Aynı durum İrlanda ve İskoçya içinde geçerli.

ABD veya Kanada için geçerli bir oturum izniniz veya vizeniz varsa Schengen ülkelerinden transit geçiş için vize almanız gerekmiyor.

Önemli Not: Schengen bölgesindeki havaalanını sadece transit/aktarmalı uçuşunuz için kullanıyor olmanız gerekiyor.”Uçağımın kalkmasına 9 saat var,çıkıyım şehirde bi tur atayım” derseniz Schengen vizenizin olması gerekir.

Schengen üyesi bazı ülkeler Türk vatandaşlarından bu durumda transit vize istiyor.Türk vatandaşlarından transit vize isteyen ülkeler arasında Almanya, Yunanistan, Bulgaristan,Çek Cumhuriyeti ve İsviçre yer alıyor. Transit vizeyi yolculuğa çıkmadan almış olmanız gerekiyor.

Örnek: Türkiye’den Almanya aktarmalı Fas’a gidecekseniz. Almanya transit vizeniz olması gerekiyor. Yoksa Türkiye’den Almanya’ya olan uçuşunuzda sizi uçağa almazlar.

Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağı konusunda konsolosluklar bilgi sahibi olmak istiyorlar.Bu yüzden bankada para göstermek gerekiyor. Schengen vizesi alabilmek için banka hesabınızda ne kadar para olması gerektiği konusunda pek çok konsolosluk fikir beyan etmese de; Finlandiya konsolosluğu ulaşım ve konaklama masraflarınız hariç,çep harçlığı olarak kalacağınız her gün için en az 35 euronuz olması gerektiğini söylüyor.(Yani 10 gün kalacaksanız; Finlandiya vize başvurusu için uçak+otel vesaire hariç, en az 350 euro nuz olmalı banka hesabınızda) Ki bu bize aşağı yukarı diğer ülke konsolosluklarının beklentisi hakkında bi fikir verir. Banka hesabınızdaki meblağın daha yüksek olması, haliyle başvurunuza olumlu bi katkı yapacaktır.

Herhangi bir işte çalışmayan öğrenciler için sponsor şartı var zaten. Öğrenciyseniz ve kendinize ait bi gelir kaynağınız yoksa anne, baba ya da başka biri size sponsor olabilir ve sizin seyahat masraflarınızı karşılayacağını beyan edebilir. Bu durumda sponsor olan kişinin maddi gelirine ilişkin evrakları vermeniz gerekiyor vize başvurusunda.

Sponsorluk kavramı öğrencilerle sınırlı değil tabi ki, dileyen herkes sponsor gösterebilir ancak bu durumda sizin ülke ile bağınızın güçlü olup olmadığı sorusu daha da öne çıkacaktır.

Örnek: öğrenci değilsiniz, herhangi bi işte de çalışmıyorsunuz anne, baba vesaire biri size sponsor oldu.

Masrafların nasıl karşılanacağı konusunda sponsorun evraklarına bakılacak ama bu durumda gidip geri dönmeyeceğinize yönelik bi düşüncede oluşacak konsoloslukta.

Bu sebeple tek başına sponsor vize almanızı sağlamaz. Sizin de ülkeye neden geri dönmeniz gerektiğine yönelik ikna edici nedenler ve belgeler koymanız gerekiyor.

İnsanlarda genel kanı bu yönde ancak olay sadece para ile alakalı değil. Temel mantık onların ülkesine maddi manevi zarar vermeyeceğinizi garantilemek.
Bu noktada konsoloslukların iki temel kriteri var.

1) Vizeye başvuran kişi, sorunsuz bi şekilde seyahatini tamamlayıp ülkesine geri dönecek mi
2) Olurda vizeye başvuran kişi ülkesine dönmezse, bu kişinin topluma uyum sağlaması, iş bulması kolay olur mu veya bize maddi olarak zararı dokunur mu.

Schengen vize başvurusunda her ne kadar konsolosluklar işi sıkı tutsalar da her vize alan ülkeye geri dönüyor diye bir şey yok. İşte bu durumda ikinci kriter önem kazanıyor. Yani olurda vizeyi alıp giderseniz ve ülkeye geri dönmezseniz. Gittiğiniz ülkeye uyum sağlamanız, iş bulmanız kolay olur mu veya maddi olarak desteğe ihtiyaç duyacak mısınız; bunların hepsini göz önüne alıyorlar vize başvurusunu değerlendirlir.

Schengen vizesi veren bütün konsolosluklar biyometrik bilgi toplayıp, depoladıkları için parmak izi vermeniz gerekiyor. Bu yüzden özellikle ilk kez Schengen vizesine başvuruyorsanız; başvurunun şahsen, başvuru sahibi tarafından yapılmasını istiyorlar. Daha önce Schengen vizesi aldıysanız ve parmak izi verdiyseniz bazı konsolosluklar şahsen başvuru şartı aramıyor bu durumda.

Evet, Vize başvurularında evraklar reşit olsun veya olmasın herkes için ayrı ayrı hazırlanmalıdır. Bu nedenle yanınızda seyahat edecek çocuklarınız içinde Vize başvurusu için ayrı evraklar hazırlayıp götürmeniz gerekiyor.

Reşit olmayan kişi için muvaffaka name lazım ve Vize başvurusu için gerekli evraklara ek olarak; yani anne ve/veya babanın noter tasdikli izin belgesinin verilmesi gerekiyor. Aksi taktirde Vize başvurunuz kabul edilmez.

Schengen vize başvurusunu seyahate çıkacağınız tarihten en erken 90 gün öncesine kadar yapabiliyorsunuz. Vize başvurusunun değerlendirilmesi ve başvuru hakkında kararın verilmesi eskiden 15 günü buluyordu, şu an bazı ülkeler 3-4 gün gibi yoğunluğa göre kısa zamanda karar verebiliyorlar. Ama siz yine buna rağmen seyahat tarihinden en az 2 hafta önceden başvurun.

Schengen Vize başvurusu için arkadaşınızın akrabanızın ziyaretine gidiyorsanız ve seyahatiniz boyunca orda konaklayacaksanız davet mektubu yazılsa Vize başvurunuz için daha iyidir tabi ki de. Avrupa’ya turistik gezi için gidiyorsanız ve otelde kalacaksanız otel rezervasyonu göstermeniz yeterli.

Arkadaşınızdan veya Akrabanızdan davet mektubu vize almanızı garantilemez. Davet eden kişinin yaşadığı ülkedeki durumuna bağlı olarak size bazen fayda sağlayabileceği gibi bazen düşünülenin aksine size zararı bile olabilir.

Davet mektubunda sizi davet eden kişinin adı, soyadı, mesleği, ikamet adresi gibi temel bilgiler açıkça yer almalı. Bunun yanında hangi tarihler arasında sizi davet ettiği, konaklama ve diğer masraflar konusunda yardımcı olup olmayacağı da davet mektubunda belirtilmeli.

Bazı ülkelerde standart davet mektubu formu oluyor. Şu isimli kişiyi şu tarihler arasında misafir edeceğim, seyahati boyunca şu imkanları sağlayacağım … şeklinde.

Buna ek olarak davet mektubu gönderecek kişi serbest bir mektupta gönderebilir. Sizi neden davet ettiği, neden gelmenizi istediği ile alakalı. Bunu İngilizce olarak yazıp göndermesinde fayda var.

Mesela benim oğlum doğduğunda, yeğenlerime davet mektubu gönderip, kuzenlerinin doğduğunu onların da Finlandiya’ya gelip kuzenlerini görebileceklerini yazmıştım.

Bir de Almanya gibi bazı ülkeler davet eden kişinin maddi gelirini gösteren evrakları da talep etme hakkına sahip.

Konsolosluklar davet mektubunun aslını istediklerinden Faks veya E-mail ile gönderilecek davetiyeleri kabul etmiyor. Yurtdışından size davet gönderecek kişi eğer devlete ait posta servisini kullanacaksa, vize başvurunuzdan çok önceden göndermesinde fayda var. Genellikle Avrupa’dan gönderilen mektuplar 1 ayda hemen ulaşıyor Türkiye’de ki adresinize.

Aceleniz varsa özel kargo şirketlerini kullanın davetiye göndermek/almak için.

Durumunuza ve sunduğunuz belgelere göre uzun süre geçerli vize almak mümkündür.
Sık sık Schengen bölgesine ziyaretleriniz olacaksa uzun süreli vize almak aynı zamanda sizi zaman ve para israfından kurtaracaktır.

Not: Bazı kişilerde uzun süreli vizelerle ilgili yanlış bir düşünce var. 1 senelik schengen vizesi alınca; 1 sene boyunca gidip herhangi bir schengen ülkesinde kalabileceklerini sanıyorlar.

Bu tür yanlış anlaşılmaları gidermek için hatırlatmakta fayda var: Size verilen kalış günü kadar Schengen bölgesinde zaman geçirebilirsiniz. Örneğin 6 aylık geçerli 90 gün kalışlı multi schengen vizesi aldınız. Bu vize ile 6 ay içerisinde toplamda 90 günü aşmayacak şekilde birden fazla ziyaret gerçekleştirebilirsiniz ve tekrar tekrar vize almakla uğraşmanız gerekmez.

Daha önceden kullandığınız ve şu an artık geçersiz olan pasaportlarınızı gösterme gibi bir zorunluluğunuz yok. Ama bu pasaportlarda daha önceden almış olduğunuz vizeler varsa; vize başvurusunda bunları göstermek ve vize almanızda size faydalı olabilir.

Daha önceden alınmış Schengen vizesi ya da Amerika, İngiltere, Avustralya ve benzeri gelişmiş ülkelerden alınmış vizeler olumlu etki yaratacaktır. Bu ülkelerin birinden vizeniz yoksa bile daha önce yurtdışına çıkma tecrübeniz varsa, bunu belirtmenizde yine hanenize artı yazacaktır.

Eski pasaportunuzda geçerli olan vize/vizelerin bulunduğu sayfaları iptal ettirmeden, eski ve yeni pasaportlarınızı birlikte taşıyarak bu vize veya vizeleri kullanabilirsiniz tabikîde.

Ek ücret karşılığı konsolosluklar pasaportları kargo ile yollayabiliyorlar. Vize ye başvururken kargo istediğinizi belirtmeniz gerekir.

Vize başvurusu için istenen uçak ve otel rezervasyonlarını ücretsiz olarak yaptırıp, ücretlerini vizeniz elinize ulaştıktan sonra ödeyebilirsiniz.

Bütün konsolosluklar kesin olarak vizeniz elinize ulaşmadan uçak bileti satın alınmamasını ve otel ücreti ödenmemesini tavsiye ediyorlar. Çünkü vize alamazsanız ekonomi uçak biletlerinde ve indirimli otellerde genelde ücret iadesi yapılmıyor. Buda paranızın boşa gitmesi demek. Bunun yanında bazı konsolosluklar rezervasyonların kalacağınız otelden veya havayolu şirketinden onaylı olmasını talep ediyorlar.

Avrupa birliği vatandaşlarının eşlerinde vize başvurularında diğer başvuru sahipleri gibi vukuatlı nüfus kayıt örneği, biyometrik fotoğraf, geçerli pasaport ibraz etmeli. Bunlara ek olarak davet mektubu ve evlilik cüzdanını göstermek zorundalardır.

Schengen vizesi başvurularında Avrupa birliği vatandaşı ile evli olmanın avantajlarıda vardır:

Ab vatandaşının eşi seyahat sağlık sigortası yaptırmak zorunda değildir ve maddi gelir gösteren evrakları ibraz etme zorunluluğu da yoktur. Her ne kadar maddiyatınızı gösteren evrakları gösterme gibi bir zorunluluğunuz olmasa da, konsolosluklar “ya tamam zorunlu değil ama göstersen iyi olur” şeklinde konuya yaklaşıyorlar. O yüzden böyle bir zorunluluğunuz olmasa da bu evrakları da başvurunuza eklemenizi tavsiye ederim.

Not: Avrupa birliği vatandaşı ile evli olmak vize almanızı garantilemez.

Bu başlık altında yazılanlar Avrupa Birliğinde olmayan ama Schengen üyesi ülkeler sadece Norveç ve İsviçre içinde geçerlidir.

Schengen vizesine başvurusu için askerliği tamamlamış olması gerekmiyor.

Schengen vizesi için Türk vatandaşlarından istenen belgelerin yanı sıra; Türkiye’de yasal olarak oturum izni ile kaldığınızı gösteren belgeyi vermeniz gerekiyor ve oturma izni vize bitiş tarihinden sonra en az 3 ay daha geçerli olmak zorunda

Yeşil pasaportu olanlar Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilirler. Ancak gideceğiniz ülkenin belirlediği vizesiz kalabileceğiniz süreyi dikkate almanız gerekiyor.

Hizmet ve diplomatik pasaport sahipleri de vizesiz, Schengen ülkelerini ziyaret edebiliyorlar. O halden dolayı yeşil ve gri pasaport sahiplerinin yurtdışına çıkış işlemleri hakkında bilgi için Yurtdışına Çıkış Rehberi yazıma gözatın.

Schengen üyesi ülkelerden birinden oturum izniniz varsa, oturum izni kartınız ve pasaportunuzla diğer Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilirsiniz. Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan gibi Avrupa Birliğinde olan ancak Schengen’e üye olmayan ülkelere seyahatlerde bu ülkelerin kendi belirledikleri kurallar geçerlidir. Genelde 1-2 hafta gibi kısa süreli ziyaretlerde vize talep etmiyorlar ama rahat bir yolculuğa çıkmadan Bulgaristan, Hırvatistan ve Romanya konsolosluklarından bilgi almanızı tavsiye ederim.

Pasaportunuz elinize ulaşınca pasaportun ön sayfalarında (vizeler bölümü) pasaportunuza yapıştırılmış, muhtemelen fotoğraf ve kişisel bilgilerinizi içeren üzerinde gideceğiniz ülkenin dilinde vize yazan, pasaport sayfası büyüklüğünde bir etiket görüyorsanız? Vizenizi almışsınız demektir. Eğer görmüyorsanız vize başvurunuz olumsuz sonuçlanmış demektir (genelde ek olarak neden almadığınıza dahil belirtilmiş bir Yazı gönderirler). Schengen vize başvurusu takibini aracı kurumun sayfasından pasaport numaranız ve size o kurum tarafından verilen numaraları kullanarak yapabiliyorsunuz.

Teknik olarak vize süresini uzatmak mümkün ancak çok geçerli bir sebebiniz olması gerekiyor.

Örnek: Dönüş uçuşunuz size bağlı olmayan sebeplerden dolayı iptal olursa ve havayolu ileri bi tarihe uçuş koyarsa veya yola çıkmanızı engelleyecek ciddi bir sağlık sorunu yaşarsanız vize uzatması yapılabiliyor.

Vizemi uzatın ben bir iki hafta daha gezeyim” diyemezsiniz. Schengen vizesini keyfi olarak uzatamıyorsunuz açıkçası.

Bazı durumlarda gittiğiniz ülkede oturum iznine başvurabiliyorsunuz. Hangi ülke hangi durumlarda buna izin veriyor, öncelikle gideceğiniz ülkenin göçmenlik bürosundan göz atın.

Diyelim ki sizin durumunuz gideceğiniz ülkedeyken oturum izni başvurusuna müsait. Bu durumda ülkeye giriş yaptıktan sonra vakit kaybetmeden göçmenlik bürosuna (randevu almayı beklemeden) gidip evraklarınızla başvurunuzu gerçekleştirin. Oturum izni başvurusu için göçmenlik bürosundan randevu alayım onu bekleyim derseniz, büyük ihtimalle vizenizin süresi dolar randevu gününüz gelmeden.

Gittiğiniz ülkede oturum iznine başvurduğunuz andan itibaren başvurunuz sonuçlanana kadar ülkede kalabilirsiniz (Schengen vizenizin süresi bitse dahi), başka bir işlem yapmanıza gerek yok. Sadece göçmenlik bürosu tarafından size, başvuru esnasında verilen oturum izni başvurusunda bulunduğunuza dair evrakı sürekli yanınızda bulundurunuz

Konuyla ilgili detaylı bilgi için Oturum İzni yazımı okuyunuz.

Genelde istenen belgeler ve prosedür benzerdir Schengen vizesi için Fakat Türk göçmenlerin fazla olduğu ülkeler vize verirken biraz daha işi sıkı tutuyorlar. Ayrıca bazı ülkelerin turiste ihtiyacı olduğu için vize konusunda biraz daha anlayışlı davrandığıda bir gerçek.

Neticede işin büyük kısmı sizin durumunuza ve sunduğunuz evraklara bağlı. İstatistik olarak geçtiğimiz yıllarda vize verme oranı en yüksek ülkeler Yunanistan ve İtalya. Özellikle Yunanistan’ın İzmir konsolosluğu vize verme oranında başı çekiyor ama son dönemlerde sadece gideceğiniz gün kadar vize verilmekte.

Hayır. Konsolosluklar aldıkları ücretleri iade etmiyorlar. Bu yüzden vize başvurunuz olumlu veya olumsuz sonuçlansa da herhangi bir ücret iadesi yoktur.

İtiraz dilekçesi yazıp, vize başvurunuz hakkında verilmiş kararın yanlışlığını ortaya koyan bilgi ve belgeleri itiraz dilekçesine ekleyip, vize başvurunuzun tekrar gözden geçirilmesini talep edebilirsiniz.

Teoride iş böyle olsa da, pratikte buradan bir sonuç çıkarma ihtimali çok zayıf ancak her şeyiniz tam ve memurlardan kaynaklanan bir hatadan dolay ise vize reddi aldıysanız bir ihtimal bu hatayı düzeltebilirler.

Yoksa “biz şu kişinin vize bitiş tarihi sonrasında ülkesine döneceğine ikna olmadık” gibi soyut bir ifadeyi milyon tane evrakla bile çürütemezsiniz.

Vizeye tekrardan başvurabilirsiniz fakat vize başvurunuz reddedildikten sonra ya vize reddine sebep olan durumu netleştirmek için yeni belgeler eklemeniz gerekir ya da durumunuzda bir değişme olması gerekir. Yoksa vize başvurunuz reddedildikten sonra gidip tekrar aynı evraklarla başvuru yaparsanız. Başvurunuz tekrar reddedilir.

Evet. Ulusal vize için parmak izi uygulaması zorunlu olduğundan dolayı bu şartın yerine getirilmesi amacıyla şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir.

Başvurunuzu mümkün olan en erken tarihte yapmanız gerekir. Ulusal vize başvurusunun işlem süresi genellikle 8-12 haftadır, fakat bazı özel durumlarda daha kısa veya daha uzun sürebilir. Bunun nedeni ise, çoğunlukla Almanya’daki yetkili yabancılar dairesinin onayının gerekmesidir. Bunun için dosyanız Almanya’ya gönderilir. Vize bölümü ancak bu onay geldikten sonra vizenizi düzenleyebilir.

İlk iki ayda başvurunuzun durumu hakkında bilgi istememenizi rica ederiz. Aksi takdirde işlemler gereksiz yere uzayabilir.

Her seyahat türü için bilgi formlarını internet sayfalarımızda bulabilirsiniz.

Genel olarak başvuru için sadece bilgi formlarında belirtilen belgeler istenmektedir. Bazı özel durumlarda ek belgeler ve bunların Almanca tercümeleri gerekebilir.

Lütfen aşağıdaki hususa dikkat ediniz:

Eksiksiz olarak doldurulmuş başvuru formunu tüm gerekli belgelerle birlikte ibraz ederek başvurunuzun işlem süresini hızlandırabilirsiniz. Almanya’da kalacağınız adresin başvuru formunda belirtilmiş olması gerekmektedir. Eksiklikleri olan başvuruların reddedilme riski yüksektir. Buna rağmen başka belgelerin gerekmesi halinde, bunların en kısa zamanda gönderilmesi faydalı olacaktır.

Ulusal vize için (90 günü aşan seyahatler, örneğin aile birleşimi, yükseköğretim, çalışma, yeniden giriş, şirket kuruluşu, vs.) işlem ücretleri:

18 yaşından büyük kişiler için 75,00 Euro
18 yaşından küçük kişiler için 37,50 Euro

Vize başvurusunun doğrudan dış temsilciliğin vize bölümünde yapılması durumunda vize ücreti sadece nakit ve Euro olarak kabul edilmektedir.

Schengen vize başvurusunda seyahat sağlık sigortası zorunlu olan belgedir.

30.000 euro teminatlı diye geçer. Bu rakam gözünüzü korkutmasın, burda kastedilen sigortanın 30.000 euro’ya kadar olan sağlık vs. masraflarınızı karşılayacak olmasıdır. Bu sigortayi yaptırmak pahalı değil 10 günlük seyahat sağlık sigortası 50 TL civarıydı en son. Siz kaç günlük vizeye başvuracaksanız o uzunlukta yaptırın sigortanızı.

Genelde seyahat tarihinden itibaren en az 1 yıl geçerli pasaport istiyorlar konsolosluklar.6 ay geçerlilik süresi olan pasaportla da vize alanlar var zaman zaman ama riske girmeye değmez.

Bu pasaport geçerlilik süresinin uzun olmasını istemelerinin temel sebebi; giderde o ülkede oturum iznine başvurursanız hem siz mağdur olmayın hem de onları uğraştırmayın.

Gideceğiniz ülkede oturum iznine başvurma gibi bir planınız varsa uzun süre geçerliliği olan pasaport almanız avantajınıza olacaktır.

Schengen bölgesinden çıkmadığınız sürece “tek girişli“ schengen vizesi ile bütün Schengen üyesi ülkelere seyahat edebiliyorsunuz. Tek girişli Schengen vizesi,Schengen bölgesinden çıktığınız zaman hemen geçersiz hale geliyor.(Vizenizin geçerlilik süresi olsa dahi)

Bazen yapılıyor, bazen yapılmıyor. Gittiğiniz ülkeye ve güncel duruma bağlı.

Mesela; bundan 2-3 sene önce Finlandiya’dan İsveç’e giderken vizeyi bırakın pasaportu bile soran yoktu. Suriyeli mültecilerin Kuzey Avrupa’ya akınlarından sonra, şimdi pasaport ve vize kontrolü mecburi yapılıyor.

Başvuruyu en çok kalacağınız ülkeden yapmanız gerekiyor.Kalacağınız gün sayıları eşitse mesela 2 haftalık bir gezi planladıysanız: 1 hafta Almanya 1 hafta Fransa’da kalacaksınız. Bu durumda Schengen bölgesine ilk giriş yapacağınız ülkeden vize başvurusu yapmanız gerekmektedir.

Vizeyi Yunanistan’dan alsam ama Almanya’dan Schengen bölgesine giriş yapsam ve Yunanistan’a hiç uğramasam sorun olur mu? (Ülke isimleri örneklendirmek için kullanılmıştır, ana fikir hiç alakanız olmayacağı bir ülkeden vize alıp başka bir Schengen ülkesine gitme düşüncesidir)

Böyle bir durumda; olay, tamamen pasaport kontrol polislerinin insafına kalmış. Sorun yapmayıp geç de diyebilirler. Sizin durumunuzu şüpheli bulup işlemde yapabilirler. Ayrıca ilerde yapacağınız Schengen vizesi başvurularında bu durum sizin aleyhinize işleyecektir.

DİL EĞİTİMİ
SIKÇA SORULAN SORULAR

Evet, kesinlikle katıla bilirsiniz! Başlangıç seviyesinde bile olsanız kurslara katılabilirsiniz.

İngilizce Kursları dışında diğer kurslarda İngilizce konuşulmuyor. Bunun iki nedeni bulunmakta. Birincisi dil eğitimi alan kişinin öğrendiği dile en kısa zamanda adapte olmasını sağlamak, ikinci nedeni ise bu kursu alan diğer öğrenciler İngilizce bilmek zorunda değiller, dolayısıyla öğretim dili öğrendiğiniz dildir.

Öğretmenlerin hepsi uzmandırlar ve anadilleri öğrettikleri dildir. Bu dil kurslarda kaliteyi garanti eder.

Türk öğrencilerimizin vize alması gerektiği için ve özellikle yaz aylarında okullarda yoğunluktan dolayı tavsiyemiz kurslar başlamadan en az 3 ay önce rezervasyon yaptırmalarıdır. Kurs ücretini kurs başlamadan en az 3 hafta önce ödemeniz gerekiyor.

Kurslar yıl boyu devam etmektedir. Normalde her Pazartesi kurs başlar ve Cuma gününe kadar devam eder. Bazı destinasyonlar belli başlama tarihlerine sahiptirler. Bu nedenle gitmek istediğiniz destinasyonun fiyatlar ve tarihler başvuru yapılmadan önce bizden taraf bilgi verilmektedir.

Konaklama seçenekleri gideceğiniz destinasyona göre farklılık gösterir. Kendi konaklamanızı kendiniz de bulabilirsiniz.

Gitmek istediğiniz destinasyona göre konaklama tam pansiyon, yarım pansiyon ya da yemeksiz olabilir. Genellikle apartmanlarda yemek yoktur, aile yanı konaklamalarda ise yarım ya da tam pansiyon seçenekleri olabilir. Detaylı bilgilendirme gideceğiniz şehire göre bilgi verilmektedir.

Konaklamalar genellikle Pazar günü ya da kursa başlayacağınız günden bir gün önce uygundur. Buna rağmen bazı şehirlerde varış ve ayrılış tarihlerinde farklılık olabilir. Daha fazla bilgiye gitmek istediğiniz destinasyonun değişmektedir.

Ödemelerinizi kredi kartı veya banka transferi ile yapabilirsiniz. Ödeme koşulları ile ilgili daha detaylı bilgiye Kayıt Koşulları sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Seyahat ettiğiniz ülke için vize almanız gerekiyorsa mutlaka bir sağlık sigortası yaptırmanız gerekmektedir. Seyahat sağlık sigortanızı kalacağınız süreye göre istediğiniz uzunlukta yaptırabilirsiniz.